Kategorier
Journalister

Journalist – Åke Ortmark

Åke Ortmark, född 14 maj 1929 i Stockholm, död 18 oktober 2018 i Göteborg, var en svensk journalist, författare och programledare i TV.

Ortmark började sin karriär som journalist på Svenska Dagbladet 1952. Han var bland annat korrespondent i Moskva och Washington D.C., och han var också verksam som politisk reporter och ledarskribent.

1964 började Ortmark arbeta på Sveriges Television. Han var programledare för en rad program, bland annat “Aktuellt”, “Rapport” och “Debatt”. Ortmark var känd för sin kritiska syn på makten, och han var en av de första journalisterna i Sverige som ställde politiker och makthavare till svars.

Ortmark var också en framgångsrik författare. Han har skrivit en rad böcker om politik, journalistik och samhällsfrågor. Bland hans mest kända böcker finns “Makten och lögnen” (2005) och “Ja-sägarna” (2011).

Ortmark var en av Sveriges mest inflytelserika journalister under 1900-talet. Han var en pionjär inom kritisk journalistik, och han hjälpte till att förändra den svenska medielandskapet.

Åke Ortmark var en viktig person i Sveriges journalistikhistoria. Han var en av de första journalisterna i Sverige som arbetade med kritisk journalistik, och han hjälpte till att förändra den svenska medielandskapet.