Kategorier
Meteorolog

Meteorolog – John Pohlman

John Pohlman var en svensk meteorolog som blev känd för sina personliga och humoristiska väderprognoser på Sveriges Television. Han presenterades vädret i 30 år, från 1972 till 2002.

Pohlman föddes i Malmö 1935. Han studerade meteorologi vid Stockholms universitet och fick sin examen 1960. Efter examen arbetade han först som meteorolog vid SMHI, men han började snart arbeta för Sveriges Television.

Pohlman var en populär väderpresentatör. Han var känd för sin karismatiska personlighet, sin förmåga att förklara komplexa meteorologiska fenomen på ett enkelt sätt, och sin humor. Han var också känd för sin förmåga att improvisera, och han gjorde ofta roliga kommentarer om aktuella händelser.

Pohlman pensionerade sig från Sveriges Television 2002. Han fortsatte dock att arbeta med meteorologi, och han var bland annat verksam som konsult för vädertjänster. Han dog 2022, vid en ålder av 86 år.

Pohlman är fortfarande ihågkommen som en av Sveriges mest populära och inflytelserika meteorologer. Han var en pionjär inom vädertelevisionen, och han hjälpte till att göra vädret till en mer intressant och engagerande upplevelse för svenskarna.