Kategorier
Musikproducent

Musikproducent – Stig Anderson

Stig ”Stikkan” Anderson, född 25 januari 1931 i Mariestad, död 12 september 1997 i Stockholm, var en svensk musikmanager, textförfattare och musikförläggare. Han var en av de dominanta figurerna bakom ABBA, representerade deras kommersiella intressen och globala framgång genom framgångsrika skivkontrakt.

Anderson föddes i Mariestad och växte upp i Hova. Han började skriva låtar redan som barn och fick sitt första publika genombrott när han var 16 år gammal. Han skrev då låten “Vem kan segla förutan vind?” som blev en stor hit för Lill-Babs.

Anderson startade sitt eget skivbolag, Sweden Music, 1960. Han blev snabbt en framgångsrik musikförläggare och representerade ett stort antal svenska artister, bland annat Lill-Babs, Sven-Ingvars, Hootenanny Singers och Hep Stars.

1963 grundade Anderson Polar Music, ett av Sveriges största skivbolag. Polar Music var hemvist för ABBA, som Anderson var manager för under hela deras karriär. Han var en stor del av ABBA:s framgång och hjälpte dem att bli ett av världens mest populära band.

Anderson var också en framgångsrik textförfattare. Han skrev texter till många av ABBA:s låtar, bland annat “Dancing Queen”, “Waterloo” och “Mamma Mia”. Han skrev också texter till låtar för andra artister, bland annat “Never Ever Say Goodbye” av Carola och “Ding Dong” av Volbeat.

Anderson var en kontroversiell person. Han kritiserades för sin hårda affärsmetoder och för att han inte alltid var tillräckligt mån om sina artisters intressen. Han kritiserades också för sin nära vänskap med den svenske statsministern Olof Palme.

Anderson avled i Stockholm 1997, 66 år gammal. Han är begravd på Skogskyrkogården i Stockholm.

Andersons inflytande på svensk musik är stort. Han var en av de mest framgångsrika musikförläggarna och textförfattarna i Sverige och hjälpte till att lansera ABBA som ett av världens mest populära band.