Kategorier
Komiker Skådespelare

Skådespelare – Gösta Bernhard

Gösta Bernhard, född 26 september 1910 i Västervik, Kalmar län, död 4 januari 1986 i Stockholm, var en svensk skådespelare, revyartist och komiker. Han var en av Sveriges mest folkkära artister och hade en stor betydelse för svensk humor och underhållning.

Bernhard föddes in i en borgerlig familj i Västervik. Hans far var en framgångsrik affärsman och hans mor var en hemmafru. Gösta Bernhard började sin karriär som skådespelare i Västerviks teatersällskap. Han flyttade till Stockholm 1930 och började arbeta på Folkteatern.

Bernhard blev snabbt en populär revyartist och han medverkade i ett stort antal revyer på Casinoteatern och Oscarsteatern. Han var också en skicklig komiker och han medverkade i en rad filmer och TV-program.

Bernhard var en kontroversiell person och han var inte rädd att sticka ut hakan. Han var ofta kritisk mot samhället och han använde sin humor för att driva med myndigheter och institutioner.

Bernhard var en av Sveriges mest betydelsefulla artister och han hade en stor påverkan på svensk humor och underhållning. Han är fortfarande älskad av många svenskar och han anses vara en av Sveriges mest folkkära artister genom tiderna.

Bernhard tilldelades flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat Teaterförbundets guldmedalj, Svenska Dagbladets Thaliapris och Karl Gerhards pris. Han är begravd på Norra begravningsplatsen i Stockholm.