Kategorier
Komiker Skådespelare

Komiker – Hasse Alfredson

Hans Folke “Hasse” Alfredson, ursprungligen Alfredsson, född 28 juni 1931 i Sankt Pauli församling i Malmö, död 10 september 2017 på Lidingö, var en svensk komiker, filmskapare, författare, skådespelare, dramatiker, regissör, scenograf och översättare.

Alfredson är främst känd för sitt mångåriga samarbete med Tage Danielsson under benämningen Hasse och Tage, men hade även en omfattande självständig produktion. Han var chef för Skansen i Stockholm åren 1992–1994.

Alfredson föddes i Malmö som son till annonschefen Folke Alfredsson och Aina Eriksson. När han var sju år gammal flyttade familjen till Helsingborg där de bodde nära Pålsjö skog.

Alfredson började sin karriär som journalist på Helsingborgs-Posten och som radioreporter på Sveriges Radio. Han debuterade som skådespelare i en revy på Casinoteatern i Stockholm 1953.

1957 bildade Alfredson och Tage Danielsson revygruppen “Hasse och Tage”. Gruppen blev snabbt en succé och de turnerade med sina revyer runt om i Sverige. De gjorde också flera TV-program tillsammans, bland annat “Klubb 10” och “På minuten”.

Alfredson och Danielsson regisserade också en rad filmer tillsammans, bland annat “Att angöra en brygga” (1965), “Den vita stenen” (1973) och “Den enfaldige mördaren” (1982).

Alfredson var en mångsidig artist som var aktiv inom en rad olika områden. Han var en skicklig komiker med en skarp samhällskritik, men han var också en skicklig skådespelare, författare och regissör. Han var en av Sveriges mest inflytelserika artister och han hade en stor betydelse för svensk humor och underhållning.

Alfredson tilldelades flera utmärkelser för sitt arbete, bland annat en Guldbagge för “Bästa manliga huvudroll” 1965, en Hedersguldbagge 1982 och en Litteris et Artibus 1992. Han är begravd på Lidingö kyrkogård.