Kategorier
Komiker Skådespelare

Skådespelare – Janne Loffe Carlsson

Janne Loffe Carlsson, född 12 mars 1937 i Stockholm, död 31 augusti 2017 i Kristianstad, var en svensk skådespelare, musiker, kompositör, bildkonstnär och reklammakare. Han var mest känd för sina roller i filmer och TV-serier som “Repmånad” (1979), “Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” (1981) och “Sällskapsresan” (1980-1986).

Carlsson föddes i Stockholm och växte upp i en arbetarfamilj. Han började sin karriär som skådespelare i slutet av 1950-talet och medverkade i ett antal filmer och TV-serier under 1960- och 1970-talen.

1979 fick Carlsson sitt stora genombrott med filmen “Repmånad”, där han spelade den ständigt bråkande och struliga karaktären “Loffe”. Filmen blev en stor succé och Carlsson blev en folkkär skådespelare.

Carlsson fortsatte att medverka i en rad framgångsrika filmer och TV-serier under 1980-talet, bland annat “Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” och “Sällskapsresan”. Han var också verksam som musiker och kompositör och spelade trummor i ett antal band, bland annat “Loffes orkester”.

Carlsson var en mångsidig artist som kunde spela allt från komiska till dramatiska roller. Han var en skicklig skådespelare med en stark närvaro och en stor karisma. Han var också en populär och folkkär artist som uppskattades av en stor publik.

Carlsson avled i Kristianstad 2017, vid en ålder av 80 år.