Kategorier
Komiker Skådespelare

Komiker – Tage Danielsson

Tage Danielsson (5 februari 1928 – 13 oktober 1985) var en svensk författare, poet, manusförfattare, filmregissör, skådespelare och komiker. Han är mest känd för sitt samarbete med Hans Alfredson under benämningen Hasse och Tage.

Tage Danielsson föddes i Linköping. Han studerade vid Uppsala universitet och tog en fil.mag.-examen i engelska, franska och litteraturhistoria. Efter studietiden började han arbeta som journalist på Sveriges Radio. Han debuterade som författare 1952 med diktsamlingen “Från en liten planet”.

1957 bildade Danielsson och Alfredson revygruppen “Hasse och Tage”. Gruppen blev snabbt en succé och de turnerade med sina revyer runt om i Sverige. De gjorde också flera TV-program tillsammans, bland annat “Klubb 10” och “På minuten”.

Danielsson och Alfredson regisserade också en rad filmer tillsammans, bland annat “Att angöra en brygga” (1965), “Den vita stenen” (1973) och “Den enfaldige mördaren” (1982).

Danielsson var en mångsidig artist som var aktiv inom en rad olika områden. Han var en skicklig komiker med en skarp samhällskritik, men han var också en skicklig skådespelare, författare och regissör. Han var en av Sveriges mest inflytelserika artister och han hade en stor betydelse för svensk humor och underhållning.

Danielsson avled i Stockholm 1985, vid en ålder av 57 år.