Kategorier
Skådespelare

Skådespelare – Max von Sydow

Max von Sydow var en svensk-fransk skådespelare som föddes 10 april 1929 i Lund, Sverige. Han var en av de mest kända och respekterade skådespelarna i världen, med en karriär som sträckte sig över sex decennier.

von Sydow började sin karriär på Dramaten i Stockholm, där han arbetade i tio år. Han gjorde sin filmdebut 1949 i Ingmar Bergmans film “Bara en mor”. von Sydow och Bergman arbetade tillsammans på många filmer, bland annat “Det sjunde inseglet” (1957), “Ansiktet” (1958) och “Smultronstället” (1957).

von Sydow var också framgångsrik i internationella filmer. Han nominerades till en Oscar för bästa manliga biroll för sin roll i filmen “Pelle Erövraren” (1987). Han spelade också i filmer som “Exorcist” (1973) och “Never Say Never Again” (1983).

von Sydow fortsatte att arbeta fram till sin död den 8 mars 2020. Han var 90 år gammal.

von Sydow var en mångsidig skådespelare som kunde spela alla typer av roller. Han var känd för sin karismatiska utstrålning och sin förmåga att skapa trovärdiga och minnesvärda karaktärer. Han var en av de mest respekterade skådespelarna i sin generation, och hans arv kommer att leva vidare i många år framöver.