Kategorier
Komiker Skådespelare

Skådespelare – Sune Mangs

Sune Mangs, född 31 december 1932 i Kaskö i Finland, död 11 februari 1994 i Stockholm, var en sverigefinlandssvensk skådespelare och revyartist.

Mangs föddes i Finland, men flyttade till Sverige med sin familj när han var åtta år gammal. Han studerade vid Skara Skolscen och debuterade som skådespelare på Dramaten 1954. Han var engagerad vid Dramaten fram till 1958, då han började arbeta som frilansartist.

Mangs var en mångsidig skådespelare som kunde spela allt från komiska till dramatiska roller. Han var känd för sin lyhördhet och sin förmåga att skapa levande och trovärdiga karaktärer. Han medverkade i en rad svenska filmer och TV-serier, bland annat “Blockerat spår” (1955), “Den tappre soldaten Jönsson” (1956), “Fanny och Alexander” (1982) och “Göta kanal eller Vem drog ur proppen?” (1981).

Mangs var också en framgångsrik revyartist och medverkade i en rad revyer på Scalateatern, Vasateatern och andra scener. Han var känd för sina kupletter, som ofta var humoristiska och samhällskritiska.

Mangs var en av Sveriges mest folkkära artister och han hade en stor betydelse för svensk kultur och underhållning. Han är fortfarande älskad av många svenskar och han anses vara en av Sveriges mest betydande skådespelare och revyartister genom tiderna.