Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare – Baltzar von Platen

Baltzar von Platen, född 24 februari 1898 i Malmö, död 29 april 1984 i Ystad, var en svensk uppfinnare. Tillsammans med Carl Munters uppfann han gasabsorptionskylskåpet 1922, vilket blev en revolution inom kyltekniken.

von Platen föddes i Malmö som son till en läkare. Han studerade till ingenjör vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, och han tog examen 1922.

Under sina studier träffade von Platen Carl Munters, som var en kemiingenjör. De två studenterna började arbeta tillsammans på ett nytt kylsystem, baserat på gasabsorption.

Det nya systemet var enklare och billigare att tillverka än det traditionella kompressorkylskåpet. Det var också mer effektivt, och det kunde användas i varmare klimat.

von Platen och Munters patenterade sitt system 1922, och de grundade företaget AB Arctic. Företaget började tillverka kylskåp 1924, och de blev snabbt framgångsrika.

von Platens uppfinning hade ett stort inflytande på kyltekniken. Den gjorde det möjligt för kylskåp att bli mer tillgängliga och prisvärda, och den bidrog till att förändra människors liv.

von Platen var också en pionjär inom andra områden, bland annat inom värmepumpar och i utvecklingen av konstgjorda diamanter.

Här är några av Baltzar von Platens viktigaste prestationer:

  • Uppfinnare av gasabsorptionskylskåpet
  • Grundare av företaget AB Arctic
  • Pionjär inom värmepumpar och konstgjorda diamanter

von Platens inflytande

Baltzar von Platen är en av de mest inflytelserika personerna inom svensk teknikhistoria. Hans uppfinning av gasabsorptionskylskåpet revolutionerade kyltekniken och gjorde det möjligt för kylskåp att bli mer tillgängliga och prisvärda.

von Platen är också en förebild för andra ingenjörer. Han visade att det är möjligt att göra stora framsteg inom tekniken genom att arbeta tillsammans och att vara kreativ.