Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare – Carl Munters

Carl Georg Munters, född 22 mars 1897 i Dala-Järna, Dalarna, död 29 mars 1989, var en svensk uppfinnare och entreprenör. Han är mest känd för att ha uppfunnit gasabsorptionskylskåpet tillsammans med Baltzar von Platen 1922.

Munters föddes i Dala-Järna som son till en läkare. Han studerade till kemiingenjör vid Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm, och han tog examen 1922.

Under sina studier träffade Munters von Platen, som var en ingenjör. De två studenterna började arbeta tillsammans på ett nytt kylsystem, baserat på gasabsorption.

Det nya systemet var enklare och billigare att tillverka än det traditionella kompressorkylskåpet. Det var också mer effektivt, och det kunde användas i varmare klimat.

Munters och von Platen patenterade sitt system 1922, och de grundade företaget AB Arctic. Företaget började tillverka kylskåp 1924, och de blev snabbt framgångsrika.

Munters var också en framgångsrik entreprenör. Han grundade flera andra företag, bland annat Munters AB, som utvecklade och tillverkade luftkonditioneringssystem och avfuktarmaskiner.

Munters uppfinning av gasabsorptionskylskåpet hade ett stort inflytande på kyltekniken. Den gjorde det möjligt för kylskåp att bli mer tillgängliga och prisvärda, och den bidrog till att förändra människors liv.

Munters var också en förebild för andra ingenjörer. Han visade att det är möjligt att göra stora framsteg inom tekniken genom att arbeta tillsammans och att vara kreativ.

Här är några av Carl Munters viktigaste prestationer:

  • Uppfinnare av gasabsorptionskylskåpet
  • Grundare av företaget AB Arctic
  • Grundare av företaget Munters AB
  • Förebild för andra ingenjörer

Munters inflytande

Carl Munters är en av de mest inflytelserika personerna inom svensk teknikhistoria. Hans uppfinning av gasabsorptionskylskåpet revolutionerade kyltekniken och gjorde det möjligt för kylskåp att bli mer tillgängliga och prisvärda.

Munters är också en förebild för andra ingenjörer. Han visade att det är möjligt att göra stora framsteg inom tekniken genom att arbeta tillsammans och att vara kreativ.