Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare – Gustaf Erik Pasch

Gustaf Erik Pasch var en svensk kemist och uppfinnare som föddes i Norrköping 1788 och dog i Stockholm 1862. Han är mest känd för att ha uppfunnit säkerhetständstickan 1844.

Pasch var son till en betjänt och timmerman i Norrköping. Han studerade kemi vid Uppsala universitet och blev 1821 docent i kemi vid Karolinska institutet i Stockholm. Han var också verksam som lärare och ledde en kemisk fabrik.

Pasch började arbeta med att utveckla en säkrare tändsticka redan 1819. Han ville skapa en tändsticka som inte kunde antändas av sig själv och som var säker att använda även för barn.

Paschs uppfinning bestod av en tändsticka med en fosforbelagda huvudet som var omgivet av ett skyddshölje. Tändstickan kunde bara antändas genom att man drog av skyddshöljet och gned huvudet mot en särskild yta.

Paschs säkerhetständsticka patenterades 1844 och började tillverkas i Sverige samma år. Den blev snabbt populär och spreds sedan till andra länder.

Paschs uppfinning av säkerhetständstickan var en viktig milstolpe i utvecklingen av tändstickor. Den gjorde tändstickor säkrare och mer lättanvända, vilket ledde till att de blev en vanlig företeelse i hem och företag.

Här är några av Gustaf Erik Paschs viktigaste prestationer:

  • Uppfinnare av säkerhetständstickan
  • Patenterade sin tändsticka 1844
  • Säkerhetständstickan började tillverkas i Sverige samma år
  • Säkerhetständstickan blev snabbt populär och spreds sedan till andra länder

Gustaf Erik Pasch är en av de mest betydelsefulla uppfinnare i svensk historia.