Kategorier
Okategoriserade

Företagsekonom – Ulf af Trolle

Ulf af Trolle, född 18 augusti 1919 i Åkarp, död 24 juli 1997 i Frankrike, var en svensk företagsekonom som var aktiv dels inom akademiska världen, och dels som konsult.

af Trolle var professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg 1951–1968, och rektor där 1959–1962. Han var också verksam som konsult och blev känd som “företagsdoktorn” då han som konsult engagerade sig i företag i kris.

af Trolle var en av Sveriges ledande företagsekonomer under sin tid. Han var en skicklig pedagog och författare, och hans arbete hade ett stort inflytande på utvecklingen av företagsekonomin i Sverige.

af Trolles främsta bidrag som forskare var analyser av bruttopris- och diskrimineringseffekter på handelns struktur, och han hade ett avgörande inflytande på konkurrenssystemets liberalisering. Han var också en förespråkare för entreprenörskap och innovation.

af Trolle var en kontroversiell person, och han kritiserades för sin nära relation till näringslivet och för sin ibland hårda kritik av svenska företag. Han var dock också en av Sveriges mest inflytelserika ekonomer, och hans arbete har haft ett stort inflytande på utvecklingen av företagsekonomin i Sverige.

Här är några av Ulf af Trolles viktigaste prestationer:

  • Professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Göteborg 1951–1968
  • Rektor för Handelshögskolan i Göteborg 1959–1962
  • Förespråkare för entreprenörskap och innovation

af Trolle är en av Sveriges mest betydelsefulla personer inom företagsekonomin. Han var en skicklig pedagog och författare, och hans arbete hade ett stort inflytande på utvecklingen av företagsekonomin i Sverige.