Kategorier
Musiker Så mycket bättre

Artist – Mikael Wiehe

Mikael Wiehe är en svensk sångare, låtskrivare och kompositör. Han är känd för sin politiska musik, sina personliga texter och sin engagemang i sociala frågor.

Wiehe föddes i Stockholm 1946. Han växte upp i en politiskt engagerad familj och började skriva politisk musik i tonåren. I början av 1970-talet bildade han bandet Hoola Bandoola Band tillsammans med sin bror Thomas Wiehe, Björn Afzelius och andra musiker. Bandet blev snabbt en av Sveriges mest populära och politiskt engagerade grupper.

Efter att Hoola Bandoola Band splittrades 1981 inledde Wiehe en solokarriär. Han har släppt ett dussin soloalbum, bland annat “Sång till friheten” (1976), “Tusen bitar” (1980), “För att jag älskar dig” (1983) och “När mörkret faller” (2007). Han har också samarbetat med en rad andra artister, bland annat Björn Afzelius, Ulf Lundell och Eva Dahlgren.

Wiehes musik har ofta behandlat politiska och sociala frågor. Han har varit en stark kritiker av våld, krig och förtryck. Han har också varit en förespråkare för fred, jämlikhet och social rättvisa.

Wiehe är en av Sveriges mest uppskattade och respekterade artister. Han har vunnit flera priser, bland annat tio Grammisar. Han är en inspiration för många och hans musik fortsätter att vara aktuell än idag.