Kategorier
Köpmän/Handelsmän

Entreprenör – Erling Persson

Erling Persson var en svensk entreprenör och företagsledare som grundade klädkedjan Hennes & Mauritz. Han föddes den 21 januari 1917 i Borlänge och avled den 28 oktober 2002 i Stockholm.

Persson började sin karriär som ostbud i Borlänge. 1943 grundade han Pennspecialisten, som senare blev Ur & Penn. 1947 öppnade han den första damklädesbutiken Hennes i Västerås. 1968 köpte han jakt- och vapenaffären Mauritz Widforss i Stockholm för att komma över affärslokalen. Med köpet följde ett lager herrkläder och Perssons företag började nu även sälja herrkläder varför det 1968 bytte namn till Hennes & Mauritz.

Under Perssons ledning växte H&M till en av världens största klädkedjor. 1998 öppnades den första H&M-butiken i Frankrike. Idag har H&M över 5 000 butiker i 74 länder.

Persson var en visionär entreprenör som förändrade modebranschen. Han var också en generös filantrop som donerade stora summor pengar till välgörenhet.

Här är några av Erling Perssons viktigaste prestationer:

  • Grundare av klädkedjan Hennes & Mauritz.
  • Ledde H&M till att bli en av världens största klädkedjor.
  • Visionär entreprenör som förändrade modebranschen.
  • Generös filantrop som donerade stora summor pengar till välgörenhet.

Erling Persson är en av Sveriges mest framgångsrika och inflytelserika personer. Han är en inspiration för många unga entreprenörer.