Kategorier
Industrimän/kvinnor

Executive – Michael Treschow

Michael Treschow är en svensk företagsledare som är styrelseordförande för Unilever och Investment Commitee Wallenberg Foundations. Han är också styrelsemedlem i ABB, Institutet för Näringslivsforskning och föreningen Svenskar i Världen.

Treschow föddes 1943 i Helsingborg och är civilingenjör från Lunds universitet. Han började sin karriär på Bahco 1970 och gick sedan över till Atlas Copco, där han blev VD och koncernchef 1991. Han gick 1998 vidare till Electrolux där han fram till 2002 var VD och koncernchef. I april 2007 avgick han som styrelseordförande i Electrolux.

Treschow är en ledande figur inom svenskt näringsliv. Han har varit med och byggt upp flera stora svenska företag och han har också varit en stark förespråkare för svenskt näringsliv på den internationella scenen.

Treschows karriär

Treschow började sin karriär på Bahco 1970 som försäljningsingenjör. Han arbetade där i tre år, innan han gick över till Atlas Copco, där han hade en rad olika befattningar. År 1975 blev han VD för Atlas Copcos verktygsdivision och 1991 blev han VD och koncernchef för Atlas Copco.

1998 gick Treschow vidare till Electrolux, där han blev VD och koncernchef. Han ledde företaget genom en period av expansion och utveckling, och han var med och lanserade flera framgångsrika produkter.

I april 2007 avgick Treschow som styrelseordförande i Electrolux. Han blev då styrelseordförande i Unilever, en av världens största livsmedels- och konsumentprodukter koncerner.

Treschows personlighet och filosofi

Treschow beskrivs som en driven och ambitiös person. Han är också en skicklig ledare som har visat prov på sin förmåga att utveckla företag.

Treschow är en stark förespråkare för innovation och hållbarhet. Han tror att företag har en viktig roll att spela i att skapa en mer hållbar framtid.

Treschows betydelse

Treschow har haft en stor betydelse för svenskt näringsliv. Han har varit med och byggt upp flera stora svenska företag och han har också varit en stark förespråkare för svenskt näringsliv på den internationella scenen.

Treschow är också en viktig förebild för andra svenska företagsledare. Han visar att det är möjligt att nå framgång i näringslivet, oavsett bakgrund.

Treschows utmärkelser

Treschow har tilldelats ett antal utmärkelser för sitt arbete, bland annat:

  • Hedersdoktor vid Lunds universitet
  • Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens stora guldmedalj
  • Svenska Dagbladets Näringslivspris
  • Dagens Industris Stora Pris
  • Handelshögskolan i Stockholms pris för ledarskapsutveckling

Treschows fritidsintressen

Treschow är en engagerad samhällsaktör och han har bland annat varit ordförande för Svenska Näringslivets Råd och styrelseledamot i World Economic Forum.

Han är också en passionerad golfspelare och han är medlem i Kungliga Golfklubben i Stockholm.

Min sanning Michael Treschow 28:e feb 2021