Kategorier
Modeskapare

Formgivare – Estrid Ericson

Estrid Maria Ericson, född den 16 september 1894 i Öregrund, Uppsala län, död den 1 december 1981 i Stockholm, var en svensk formgivare, konsthantverkare och företagare. Hon var grundare och konstnärlig ledare för Svenskt Tenn, ett företag som är känt för sin eleganta och tidlösa design.

Estrid Ericson föddes i en välbärgad familj i Öregrund. Hon studerade konsthantverk på Konstfack i Stockholm och arbetade därefter som teckningslärarinna och inredningskonsulent. 1924 grundade hon Svenskt Tenn tillsammans med tennkonstnären Nils Fougstedt.

Ericson var en av Sveriges mest framstående formgivare under 1900-talet. Hon arbetade med en mängd olika material, bland annat tenn, textil, glas och keramik. Hennes design kännetecknas av en enkelhet och elegans som är tidlös.

Svenskt Tenn blev snabbt ett framgångsrikt företag och Ericson kom att bli en av Sveriges mest kända kvinnor. Hon var en visionär och entreprenör som bidrog till att göra svensk design känd över hela världen.

Här är några av Estrid Ericsons mest kända verk:

  • Tennpjäser, bland annat Brännvinsfisken, Elefanten och Duktofs.
  • Textilier, bland annat tapeterna “Bless this house” och “Swedish Modern”.
  • Glas, bland annat vasen “Stenbläsaren” och ljusstaken “Svanen”.
  • Keramik, bland annat vasen “Fågel” och tallriken “Strömming”.

Estrid Ericson är en av Sveriges mest betydelsefulla formgivare och företagare. Hennes arv lever kvar i Svenskt Tenn, som fortfarande är ett av Sveriges ledande designföretag.

Estrid Ericson och Svenskt Tenn

Estrid Ericson och Svenskt Tenn har haft en stor betydelse för svensk design. Ericson var en visionär som hade en tydlig idé om vad som utgjorde god design. Hon ville skapa produkter som var både vackra och funktionella, och som skulle kunna användas i vardagen.

Svenskt Tenns design kännetecknas av en enkelhet och elegans som är tidlös. Ericson var en skicklig formgivare som kunde ta fram produkter som var både estetiskt tilltalande och praktiska. Hon arbetade med en mängd olika material, bland annat tenn, textil, glas och keramik.

Svenskt Tenn har blivit ett av Sveriges mest framgångsrika designföretag. Företagets produkter finns representerade i museer och hem över hela världen. Estrid Ericson är en av Sveriges mest betydelsefulla formgivare, och hennes arv lever kvar i Svenskt Tenn.

Estrid Ericson som person

Estrid Ericson var en stark och självständig kvinna. Hon var en visionär och entreprenör som var fast besluten att lyckas. Hon var också en skicklig kommunikatör som kunde förmedla sin vision till andra.

Ericson var en omtyckt och respekterad person. Hon var en varm och generös person som alltid fanns där för sina vänner och familj. Hon var också en stark förespråkare för kvinnors rättigheter.

Estrid Ericson var en av Sveriges mest betydelsefulla kvinnor. Hon var en pionjär inom svensk design, och hennes arv lever kvar än idag.