Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare – Curt Lindquist

Curt Lindquist var en svensk ingenjör och uppfinnare som föddes i Stockholm 1908. Han är mest känd för att ha uppfunnit Wettex-disktrasan 1949.

Lindquist började sin karriär som ingenjör på Celloplast, ett företag som tillverkade cellulosabaserade produkter. I mitten av 1940-talet började han experimentera med att använda cellulosa för att tillverka disktrasor. Han ville skapa en trasa som var både absorberande och hållbar.

Lindquists idé var att använda en cellulosabaserad form som var täckt med en svampliknande struktur. Han experimenterade med olika former och strukturer tills han hittade en som var effektiv.

Wettex-disktrasan lanserades 1949 och blev snabbt en stor succé. Den var ett billigt och effektivt alternativ till trasor av bomull eller syntet. Wettex-disktrasan är fortfarande en av de mest populära disktrasorna i Sverige och resten av världen.

Lindquist fortsatte att arbeta på Celloplast fram till sin pension 1973. Han avled 1988.

Wettex-disktrasan är ett av de mest ikoniska svenska uppfinningarna. Den har gjort diskandet enklare och mer effektivt för miljontals människor över hela världen.