Kategorier
Okategoriserade

Executive – Lars Johan Hierta

Lars Johan Hierta, född 23 januari 1801 i Uppsala, död 20 november 1872 i Stockholm, var en svensk tidningsman, bokförläggare, företagare och politiker. Han var ledamot av adelsståndet 1828–1866 och ledamot av andra kammaren 1866–1872.

Hierta var en av Sveriges mest framstående tidningsmän under 1800-talet. Han grundade Aftonbladet 1830, som blev en av Sveriges största och mest inflytelserika tidningar. Hierta var en liberal och kritisk röst i svensk politik, och han använde Aftonbladet för att propagera för demokrati, pressfrihet och sociala reformer.

Hierta var också en framgångsrik företagare. Han grundade ett flertal företag, bland annat Liljeholmens Stearinfabrik, Munksjö Pappersbruk och Nya Ångslups-bolaget. Han var även en framstående filantrop och engagerade sig bland annat i kvinnojourer och i insamlingar för fattiga och sjuka.

Hierta var en betydelsefull person i svensk historia. Han var en av de drivande krafterna bakom den liberala rörelsen i Sverige, och han bidrog till utvecklingen av både svensk politik och svenskt näringsliv.

Här är några av Lars Johan Hiertas mest kända prestationer:

  • Grundade Aftonbladet, som blev en av Sveriges största och mest inflytelserika tidningar
  • Var en liberal och kritisk röst i svensk politik
  • Använde Aftonbladet för att propagera för demokrati, pressfrihet och sociala reformer
  • Var en framgångsrik företagare
  • Var en framstående filantrop