Gustav Vasa, född 12 maj 1496, död 29 september 1560, var kung av Sverige från 1523 till sin död 1560. Han är en av Sveriges mest betydelsefulla regenter och brukar kallas för “Sveriges grundare”.
Gustav Vasa var son till Erik Johansson Vasa och Cecilia Månsdotter. Han växte upp i en förmögen familj, men hans far blev halshuggen av den danske kungen Kristian II 1520. Gustav Vasa flydde till Dalarna, där han samlade ett uppror mot Danmark.
Upproret lyckades och Gustav Vasa blev vald till kung av Sverige den 6 juni 1523. Han kröntes i Uppsala domkyrka den 12 januari 1528.
Gustav Vasa var en skicklig politiker och militärledare. Han lyckades stärka den svenska kungamakten och centralisera rikets förvaltning. Han införde också en ny kyrka, den svenska statskyrkan, som var underkastad kungen.
Gustav Vasas regeringstid var en tid av stora förändringar i Sverige. Han lade grunden för det moderna Sverige och är fortfarande en viktig person i svensk historia.
Här är några av Gustav Vasas viktigaste gärningar:
- Ledde det svenska befrielsekriget mot Danmark och blev kung av Sverige 1523.
- Stärkte den svenska kungamakten och centraliserade rikets förvaltning.
- Införde den svenska statskyrkan, som var underkastad kungen.
- Grundade Uppsala universitet 1527.
- Införde en ny lagstiftning, Västerås recess, 1527.
- Myntade den första svenska riksdalern 1534.
Gustav Vasa var en komplex person som både beundrades och föraktades av sina samtida. Han var en skicklig politiker och militärledare, men han kunde också vara grym och hänsynslös. Han var en viktig person i Sveriges historia och hans gärningar har haft ett stort inflytande på det moderna Sverige.