Kategorier
Komiker Skådespelare

Skådespelare – Nils Poppe

Nils Poppe, född Nils Einar Jönsson den 31 maj 1908 i Malmö, död 28 juni 2000 i Helsingborg, var en svensk skådespelare, komiker, regissör och teaterdirektör. Han är främst förknippad med folkliga komedier och erhöll utmärkelsen Illis Quorum år 1988.

Poppes definitiva genombrott kom i operetten Blåjackor på Oscarsteatern 1942. Det var där hans mångåriga samarbete med Annalisa Ericson och koreografen Albert Gaubier startade. Paret Poppe-Ericson blev ett populärt danspar och jämfördes ofta med Ginger Rogers och Fred Astaire.

Poppe medverkade i en rad filmer, bland annat “Det sjunde inseglet” (1957), “Soldat Bom” (1948) och “Pengar – en tragikomisk saga” (1946). Han var också en framgångsrik revyartist.

Poppe var en skicklig komiker med en stor närvaro och en smittande glädje. Han var också en skicklig skådespelare och han kunde spela allt från dramatiska till komiska roller. Han var en av Sveriges mest folkkära artister och han hade en stor betydelse för svensk humor och underhållning.

Poppe var också en framgångsrik teaterdirektör och han ledde Fredriksdalsteatern i Helsingborg från 1966 till 2000. Han gjorde teatern till en av Sveriges mest populära sommarteatrar och han producerade ett stort antal framgångsrika uppsättningar.

Poppe var en av Sveriges mest betydelsefulla artister och han hade en stor påverkan på svensk humor och underhållning. Han är fortfarande älskad av många svenskar och han anses vara en av Sveriges mest folkkära artister genom tiderna.