Kategorier
Uppfinnare

Uppfinnare – Carl Edvard Johansson

Carl Edvard Johansson, född 2 november 1864 i Eskilstuna, död 14 oktober 1943 i Eskilstuna, var en svensk ingenjör och uppfinnare. Han är mest känd för att ha uppfunnit kombinationsmåttsatsen, ett verktyg som revolutionerade industriproduktionen.

Johansson föddes i en arbetarfamilj i Eskilstuna. Han visade tidigt ett stort intresse för teknik och började arbeta som 13-åring som lärling på en verkstad.

1885 började Johansson arbeta på Eskilstuna Mekaniska Verkstad. Han blev snabbt en skicklig ingenjör och började experimentera med olika sätt att förbättra produktionen.

1896 uppfann Johansson kombinationsmåttsatsen, som består av 102 bitar stål som kan kombineras med varandra för att mäta alla mått som behövs vid industriell tillverkning. Kombinationsmåttsatsen gjorde det möjligt att tillverka delar med exakta mått, vilket var en förutsättning för löpande bandet och modern massproduktion.

Johanssons uppfinning blev en stor succé och spreds snabbt över hela världen. Han fick flera utmärkelser för sin uppfinning, bland annat blev han invald i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien 1919.

Johansson fortsatte att arbeta med att förbättra kombinationsmåttsatsen under hela sitt liv. Han utvecklade också andra verktyg och instrument, bland annat skjutmåttet och cykelkedjan.

Carl Edvard Johansson är en av Sveriges mest betydelsefulla uppfinnare. Hans arbete har haft en stor betydelse för utvecklingen av industriproduktionen och har bidragit till att göra Sverige till en ledande industrination.

Här är några av Johanssons viktigaste bidrag till industriproduktionen:

  • Han uppfann kombinationsmåttsatsen, som revolutionerade industriproduktionen.
  • Han utvecklade skjutmåttet, ett viktigt verktyg för mätning.
  • Han utvecklade cykelkedjan, som gjorde det möjligt att tillverka cyklar i serieproduktion.

Johanssons arv

Johanssons uppfinningar används fortfarande idag i industrin över hela världen. Han är en av Sveriges mest betydelsefulla uppfinnare och hans arv lever kvar än idag.

I Eskilstuna finns ett museum som är tillägnat Carl Edvard Johansson och hans uppfinningar. Museet heter Johanssons Verktygsmuseum.